×

Festivalul Național al Strugurelui!

26 august 2018

Deja  al   șaselea an consecutiv,  oraşul Cimişlia este  gazda  Festivalului  Național al Strugurelui.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul raional Cimişlia în parteneriat cu  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor din Moldova, fiind desfășurat în data de 26 august 2018.

Producătorii de struguri pentru  masă din 11 raioane ale Republicii Moldova, care au participat la festival, au avut posibilitatea să-și promoveze produsele, să  stabilească relații de parteneriat  şi să identifice noi pieţe de desfacere.

La manifestarea de anvergură naţională au participat ambasadorul Italiei în Republica Moldova excelența sa Valeria Biagiotti, trimisul ambasadei Gruziei Dl  Merab Vashakidze, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova  dl Liviu Volconovici,  președintele Asociației Producătorilor și exportatorilor de struguri din Republica Moldova dl Gheorghe Gaberi,  directorul executiv al Asociației Producătorilor și exportatorilor de struguri din Republica  Moldova dl Eudochim Ungureanu, Rectorul Universității Agrare din R. Moldova, dl Valeriu Balan, vicepreședintele raionului Ialoveni dl. Victor Istratiev, delegația Consiliului Județean Dolj, România: dl Cosmin Vasile –vicepreședinte al Consiliului județean, dl Cosmin Durle –administratorul șef al județului, dl Gheorghe Barbărasă –secretarul județului, dl Cosmin Călin –consilier județean, dna Sabina Calota – consilier județean, delegația Consiliului Județean Covasna, România: dna Florentina Teaca –consilier județean, dna Mirela Vojcik –consilier relații externe, consilier cabinet președinte.

În cadrul deschiderii solemne a evenimentului, a fost intonat Imnul  festivalului, „Moldova, strugure de poamă”. Președintele raionului și oaspeții festivalului au declarat  că acţiunea este una extrem de importantă dat fiind faptul că regiunea sud a țării și, mai ales, raionul Cimişlia este o zonă de cultivare a strugurelui de calitate.

„Festivalul Strugurelui a devenit deja o carte de vizită pentru raionul Cimișlia, dar și un eveniment de referinţă în sudul ţării. Prin organizarea acestui festival ne-am propus să promovăm consumul strugurilor de masă şi să încurajăm producătorii ramurii vitivinicole să-şi consolideze eforturile şi să-şi extindă afacerile. Fiind conştienţi de necesitatea promovării tezaurului nostru naţional, viţa-de-vie, la noi acasă şi în întreaga lume, am depus eforturi susţinute ca Festivalul Național al Strugurelui să devină  un eveniment care să adune viticultorii din toată ţara şi credem că acest lucru ne-a reuşit”, a menționat Iovu Bivol, președintele raionului Cimișlia.

Vizitatorii evenimentului  s-au  arătat încântați de performanţele viticultorilor, de varietatea de struguri expuși, dar și de dibăcia meșterilor populari, de talentul artiștilor amatori din teritoriu, neîntrecuţi în cântec, dans şi voie bună.

În cadrul evenimentului au fost organizate degustări şi diverse concursuri tematice. De diplome, cupe și medalii de gradul întâi s-au învrednicit:

În cadrul concursului ,, Cel mai delicios strugure”:

SRL”Frații Vaipan”, conducător Liubomir Vaipan , r-l Ștefan Vodă;

Institutul Știitncifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, conducător Constantin Dadu.

În cadrul concursului ,,Strugurele gigant”:

GȚ ,,Postică Nicolae”, conducător Nicolae Postică,  r-l Ialoveni, cu un strugure de soiul  “Rizamat” de 3,440 kg.

În cadrul concursului „Cea mai bună prezentare a producătorilor la festival”:

GȚ ”Donțu Aurelia”, conducător Aurelia Donțu, r-l Căușeni.

Fiind distinși cu diplome, cupe și medalii, producătorii de struguri s-au arătat satisfăcuţi de faptul că munca lor a fost apreciată. Ei au promis să fie nelipsiţi la festival şi în următorii ani, declarând că „Festivalul Național al Strugurelui” este pentru ei un bun prilej de a-şi promova pe larg producţia, dar şi de a o comercializa.

56 afișări