×

La 18 septembrie 2018 a fost reluată donarea de sînge în raion

18 septembrie 2018

În cadrul secţiei de transfuzie a sîngelui s-au prezentat și au donat sînge 19 persoane din or. Cimișlia, s. Gura Galbenei, com.Javgur, com.Gradişte, s. Cenac, s. Satul Nou, de la începutul anului au donat în total 554 persoane.

Cei mai activi primari  la organizarea  donării de sînge în primul semestru sînt primarul comunei Codreni (Spînu Valeriu), primarul satului Suric ( Ghenciu Alexandru), primarul satului Topala  ( Costaş Nadejda),  Primarul satului Satul Nou (Chistol Natalia), primarul satului Cenac (Sandu Oleg),  care au îndeplinit planul anual de donare de sînge.

Conducerea raionului Cimişlia apreciază lucrul pozitiv la organizarea donării de sînge şi aduce mulţumire primarilor localităților Batîr, Hîrtop, Ciucur Mingir, Sagaidac, Troiţcoe, Gradişte, Gura Galbenei, Javgur, Ecaterinovca. De asemenea aduce mulţumire colectivelor instituţiilor medicale și tuturor cetăţenilor care au acceptat să se implice în acest procedeu nobil. Îndemnăm primarii celorlalte localități din raion, să întreprindă  măsuri eficiente pentru a sensibiliza cetăţenii din localităţile pe care le conduc ca ei să participe mai activ la donarea de sînge pînă la finele anul 2018.

 

Persoanele doritoare de a dona sînge trebuie să întrunească următoarele condiții:

Vîrsta cuprinsa între 18-60 ani;

Greutate corporala minima 50 kg;

Tensiunea arteriala : maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;

Valoarea hemoglobinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati;

Nu prezinta afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, tendinta de sîngerare anormala, s.a;

Intervalul de timp între doua donari de sînge nu poate fi mai mic de 60 zile .

La o donare se recolteaza 450±10% mililitri sînge.

 

69 afișări