×

Ziua Agricultorului la Cimișlia: aprecieri după merite

30 noiembrie 2018

În cadrul unei ședințe festive de la sfârșitul săptămânii precedente, desfășurate într-un centru de alimentație publică din orașul Cimișlia, au fost făcute bilanțurile anului agricol curent, cele mai bune colective din acest domeniu și cei mai harnici plugari fiind distinși cu diplome de onoare și diplome de merit ale Consiliului raional, cu daruri de preț și premii bănești.

La startul evenimentului consacrat Zilei lucrătorilor din agricultură și din industria prelucrătoare, celor prezenți li s-a adresat cu un scurt discurs președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol. El a dat o înaltă apreciere eforturilor depuse de oamenii muncii de pe ogoare, care, pe vânt și ploaie, în condiții meteorologice complicate, nu-și precupețesc puterile pentru a obține recolte îmbelșugate de cele mai diverse culturi agricole.

„Vă felicit din suflet cu ocazia sărbătorii Dumneavoastră profesionale, a spus Iovu Bivol. Din partea conducerii raionului Cimișlia și a mea personală, vă doresc multă sănătate, să aveți parte de prețuri bune pentru producția crescută, să vă bucurați de noi succese. Vă doresc belșug și fericire în familii”.
Președintele raionului Cimișlia a înmânat diplome de onoare formațiunilor agricole care s-au evidențiat prin rezultate înalte.

Învingători la cultivarea grâului

Între colectivele de muncă unde suprafețele ocupate cu această cultură au fost mai mari de 250 de hectare, locul întâi a fost ocupat de Societatea cu răspundere limitată „Valea Viilor”, condusă de Nicolae Ciobanu din satul Valea Perjei, care a treierat câte 38,8 chintale de pe fiecare din cele 438 de hectare însămânțate.
Locul doi, cu o recoltă de 35,8 chintale la hectar pe o suprafață de 559 ha, a fost atribuit Societății cu răspundere limitată „VITCIM”, condusă de Vitalie Ciobanu din comuna Hârtop. Pe locul trei s-a situat Societatea cu răspundere limitată „Vastar agro”, în frunte cu Vasile Ilie Ciobanu din localitatea Troițcoe, unde s-a înregistrat o recoltă de 31,6 chintale la hectar pe o suprafață de 321 ha.

În cadrul întreprinderilor agricole cu suprafețe de până la 250 de hectare, învingătoare a fost declarată Societatea cu răspundere limitată „Axedum” (director Grigore Cojocaru), care a obținut câte 45 de chintale de pe fiecare din cele 86 ha cultivate. Gospodăria țărănească „Zmeu Mihail” din satul Cenac s-a poziționat pe treapta a doua: câte 30 de chintale la hectar de pe cele 208 hectare.
O altă Gospodărie țărănească, „Scutaru Gheorghe”, dirijată de un om cu același nume din comuna Javgur, a ocupat locul trei în urma recoltării de pe un ha a câte 29,7 chintale, suprafața totală fiind de 240 de hectare.

Două locuri premiante la creșterea orzului

Diploma de onoare a Consiliului Raional Cimișlia pentru ocuparea locul întâi la acest capitol a fost înmânată lui Victor Leancă, conducător al Societății cu răspundere limitată „Zîna Viilor” din localitatea Coștangalia, care a strâns câte 35,8 chintale de pe fiecare din cele 50 de hectare semănate. Locul doi a fost atribuit Societății cu răspundere limitată „Peracos Prim” (director Mihail Țurcanu) din satul Batâr, unde s-au adunat câte 30,8 chintale de pe fiecare din cele 90 de hectare.
Ultimul loc premiant nu a fost acordat.

Pentru cele mai înalte recolte de struguri

Anul de față a fost unul destul de bun pentru multe colective de viticultori din raionul Cimișlia. Astfel, locul întâi, cu o productivitate a plantațiilor de invidiat – câte 174,6 chintale de pe fiecare din cele 67 de hectare existente – a fost ocupat de către formațiunea agricolă „Basan Agro”, condusă de Ion Baban din orașul Cimișlia.

Pe poziția secundă s-a situat Societatea cu răspundere limitată „Agrodiandr”, în frunte cu Sergiu Bivol din comuna Lipoveni: câte 139 de chintale la un ha pe o suprafață de 71 de hectare. Agrofirma „Cimișlia”, administrată de Nicolae Garaba din centrul raional, s-a mulțumit cu locul trei, după ce a cules câte 110 chintale de struguri la hectar de pe 64 de hectare de plantații.

Mențiuni oferite veteranilor

Consiliul Raional Cimișlia a decis să ofere diplome de onoare și câtorva veterani ai muncii din sectorul agroindustrial. Este vorba de Stepan Calincov din localitatea Valea Perjei, de Mihail Postovanu și Tudor Coropceanu (ambii din orașul Cimișlia), cărora Iovu Bivol le-a înmânat distincțiile respective.

Pentru rezultate remarcabile în activitate, muncă rodnică, perseverență, spirit gospodăresc, aport semnificativ în dezvoltarea sectorului agroindustrial al raionului Cimișlia și cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare”, unui grup impunător de persoane (74 în total) le-au fost decernate diplome de merit și cadouri de preț. Acestea le-au fost oferite de către vicepreședinții raionului, Gheorghe Netedu și Vasile Melente, de președintele comisiei consultative de specialitate a Consiliului Raional Cimișlia pentru problemele agriculturii, industriei, protecției mediului și amenajării teritoriului, Andrei Coadă, și de șeful Direcției raionale agricultură și industria prelucrătoare, Vladimir Zamfirov.

Orchestra de muzică populară „Rapsozii”, soliștii Anișoara Prisăcaru, Vasile Popovschi și Iulia Cojocaru, tinerele talente de la Școala de arte din orașul Cimișlia, Adrian Iliev și Valeria Acălugăriței, au delectat publicul cu frumoase numere artistice pe tot parcursul manifestării.

Text preluat Gazeta de Sud 30 noiembrie 2018

135 afișări