×

Programul de schimb academic – FLEX pentru elevi în SUA

20 mai 2020

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite ale Americii cu scopul de a facilita înţelegerea reciprocă între popoarele din SUA şi Moldova. Acesta este finanţat în întregime de către Guvernul SUA şi se află la ediţia 2019-2020, iar coordonarea administrării este desfăşurată de Biroul de relaţii culturale şi educaţionale al Departamentului de Stat al SUA. Testarea în cadrul programului FLEX are loc în Republica Moldova, precum şi în Rusia, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazahstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan şi Ucraina.

La concurs pot participa elevii claselor a 9-a, a 10-a şi a 11-a,  care studiază  engleza şi care sunt cetăţeni ai RM. De asemenea la preselecţie pot participa şi elevi cu dizabilităţi fizice.

În anul de studii 2019-2020, la programul de schimb academic FLEX a aspirat şi eleva L.T. ”Mihai Eminescu” din or.Cimișlia, Marina Cobîleanschi, obţinând oportunitatea de a petrece un an academic în SUA – gratuit.

Anul de studii 2019-2020 pentru Marina a fost o perioadă de schimb intercultural în Sanford, Carolina de Nord, locuind într-o familie americană şi studiind intens disciplinele şcolare în limba engleză, clasa a X-a de liceu, având şansa de a observa şi experimenta stilul de viaţă american şi totodată a se împărtăşi cu tradiţiile culturale ale poporului nostru. Bursa lunară i-a permis  Marinei să se implice activ în diverse activităţi sociale, să călătorească şi să-şi facă noi prieteni. Anul academic 2019-2020 i-a lăsat o amprentă emotivă şi întorcându-se de curând pe meleagurile natale,  aspiră la studiile liceale în continuare, visând la o facultate pe care ar vrea să o desfăşoare în Franţa. Îi dorim succese în continuare şi realizări frumoase.

40 afișări