×

Grigore Vieru, poetul neamului – 86 de ani de la naștere

12 februarie 2021

Pe 14 februarie este celebrată ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Poetul neamului, care a ştiut cel mai bine să aşeze alături cuvintele ca Grai, Mamă, Patrie, Iubire.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este autorul volumelor de versuri „Mama”, „Numele tău”, „Taina care mă apără” ș.a. Grigore Vieru este și autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii, Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. Grigore Vieru a fost unul dintre exponenții mișcării de renaștere națională, participând plenar la cenaclurile literare și Marile Adunări Naționale de la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

Textele sale, inclusiv cântecele pe versurile sale au însuflețit generații întregi și au contribuit decisiv la deșteptarea conștiinței naționale. Marele poet a promovat cu abnegație cele mai frumoase valori umane: dragostea faţă de mamă, de neam, de patrie.

În data de 12 februarie curent, a fost organizată o serata consacrată zilei de naştere a poetului, Grigore Vieru la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă din Cimişlia. Versuri, cîntece pe versurile poetului, amintiri ale cotemporanilor despre Grigore Vieru au întregit atmosfera de recunoştinţă faţă de opera poetului.

91 afișări