×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Ziua Memoriei. Ziua comemorării a celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea Integrității şi Independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict

2 martie 2023

Astăzi, 02 martie, a avut loc manifestația consacrată 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐢 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢 – 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐞𝐫𝐨𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚̆𝐳𝐮𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐬̧𝐢 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐮𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭.

În data de 02 martie 1992 în raioanele de Est ale Republicii Moldova a început războiul de pe Nistru. Faza militară a durat din martie până în iulie 1992, de atunci s-au scurs 31 de ani, dar ecoul războiului mai e și astăzi. Ziua respectivă are o semnificație importantă pentru toți cetățenii țării noastre. În această zi ne amintim de eroii care au luptat cu dăruire de sine și curaj în conflictul armat, din datorie față de țară.

Alături de veterani, la evenimentul de comemorare a fost prezentă conducerea raionului și orașului Cimișlia, în frunte cu domnii Mihail Olărescu, Președintele Raionului Cimișlia și Sergiu Andronachi, Primarul orașului Cimișlia, însoțiți de vicepreședinții raionului, Tatiana Aramă și Vadim Torgai.

Evenimentul a fost oficiat și de prezența șefului Secției Administrativ-Militară, dl Gheorghe Dones, președintele Asociației Republicane „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman,  președintele asociației „Tiras-Tighina”, Sergiu Prisăcaru, Președintele Asociației Obștești „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, Ion Țurcanu, președintele veteranilor MAI, Pavel Gorban.

Oficialii au transmis câte un mesaj de încurajare combatanților prezenți, dar și de sincer regret și compasiune familiilor îndurerate ale căror fii, frați și soți nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă, menționând totodată că este de datoria fiecăruia dintre noi să cinstească memoria celor trecuți în neființă și să-i susținem pe cei care s-au întors acasă.

Cu prilejul a 31 de ani de la declanșarea conflictului transnistrean, veteranii din raionul Cimișlia au fost menționați cu Diplomă de Onoare și un ajutor financiar.

După miting, în semn de recunoștință celor plecați spre Cer, participanții au depus flori la monument.

181 afișări