×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Tabăra de odihnă „Izvoraș” – o experiență de neuitat pentru copiii din Republica Moldova și Ucraina

7 septembrie 2023

Vara este cea mai dulce perioadă a anului. Perioada în care copiii au timp nu doar să se odihnească și să-și întremeze sănătatea, dar și să mediteze, să acumuleze cunoștințe, să-şi creeze idei despre lumea care îi înconjoară şi, nu în ultimul rând, o mulțime de amintiri plăcute.

Iată că vacanța mare a luat sfârșit. Fericiți, cu puteri noi, copiii, care s-au bucurat din plin de zilele însorite de vară și au avut parte de o vacanță pe cinste la Tabăra „Izvoraș” din satul Zloți, raionul Cimișlia, au revenit pe băncile școlii. Însă amintirile și impresiile de neuitat, prieteniile pe care le-au legat în această vară la tabără vor rămâne în inimile lor pentru toată viața.

Tabăra de odihnă și întremare a sănătății pentru copii „Izvoraș” a activat în sezonul estival 2023 în șapte ture și a găzduit circa 700 de copii din raioanele Cimișlia și Hâncești ale țării, dar și de peste hotare. Tabăra a presupus nu doar multă distracție, ci a reprezentat o nouă experiență pentru copii și un mod perfect de a ocupa eficient timpul – pe care copiii l-au avut berechet în vacanța de vară.

Mediu sigur și confortabil, alimentație sănătoasă, activități pe cât de interesante, pe atât de utile — ce altceva și-ar putea dori părinții pentru copil. De toate acestea au avut parte copiii care s-au odihnit la tabăra „Izvoraș” din raionul Cimișlia.

Datorită faptului că instituția este amplasată în sânul naturii, într-o zonă pitorească, ferită de zgomot și factori poluanți, copiii au avut posibilitatea nu doar să se distreze, ci și să-și întremeze sănătatea.

Tabăra de odihnă „Izvoraș” a pus la dispoziția copiilor cazare, 4 mese ре zi, dar și o serie de activități menite să încurajeze relaționarea copiilor prin acțiuni de divertisment, рrоgrаme artistice și competiții culturale și sportive.

Programul taberei a fost destul de atractiv și diversificat. Timp de 10 zile, atât cât a durat o tură, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, au participat la diverse activități — gimnastică, bunele maniere, design, pictură, origami, atelier de creație, jocuri sportive și distractive în aer liber, coreografie, teatru, desen pe asfalt, curse sportive, masterclass-uri culinare și multe altele. De asemenea, pe parcursul sejururilor pentru copii au fost organizate excursii captivante la Mănăstirea Zloți și Complexul agroturistic Zloți.

Cu profesionalism și multă dedicație s-a realizat atât proiectarea, cât şi organizarea şi desfăşurarea activităţilor pe parcursul odihnei copiilor la tabără, orientate spre recreerea şi întremarea sănătăţii copiilor, dezvoltarea armonioasă a personalităţii, în acest scop fiind antrenaţi plenar educatorii, voluntarii Centrului „Tineri pentru Tineri”, coordonatorii Centrului Raional de Tineret Cimișlia și alți actori.
Armonia și buna dispoziție care au dominat pe întreg parcursul verii la tabără s-a datorat, în mare parte măiestriei, și modului în care managerul Silvia Aman a știut să conducă instituția, dar și valorilor care au dominat: cooperare, muncă în echipă, respect reciproc, voluntariat, profesionalism – norme după care s-au condus educatorii şi copii.

Despre confortul de care au avut parte copiii la „Izvoraș” probabil ați auzit deja. Dacă nu, atunci aflați că aici totul este amenajat cu gust și ținând cont de necesitățile copiilor — mobilier de calitate, materiale didactice alese, teren sportiv modern și spații de joacă dotate. Mai mult decât atât, toate încăperile instituției sunt în fiecare an reparate. Aceasta deoarece Consiliul Raional Cimișlia, în gestiunea căruia se află Tabăra de odihnă și întremare a sănătății copiilor „Izvoraș” acordă o atenție deosebită întreținerii și dotării acestei instituții, investind an de an surse financiare considerabile în sănătatea viitoarelor generații.

Anul acesta, cea de-a șaptea ediție a taberei, din luna august, a fost una mai deosebită, marcată fiind de faptul că aici s-au odihnit gratuit 120 de copii și tineri din Ucraina şi Republica Moldova, fiind însoțiți de către pedagogi. Sejurul acestor copii în Tabăra „Izvoraș” a fost finanțat în cadrul unui proiect implementat de Asociația culturală „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, președinte Iosif Herlo, prin programul PERSPEKTIVE DONAU, în colaborare cu Stiftung Baden-Württemberg din Republica Federală Germană, cu Direcția Învățământ General (DÎG) Cimișlia, șef Vasile Surdu, şi Asociația cadrelor didactice de etnie română din regiunea Odesa, preşedinte Mihai Meceneanu.

„Împreună cu partenerii noștri germani, am reușit să le oferim deopotrivă copiilor din Ucraina și celor din Republica Moldova posibilitatea și bucuria de trăi o vacanță de vis, sub un cer pașnic. Copiii refugiați au socializat, au realizat un dialog intercultural prin intermediul cântecului și dansului popular și au reușit să se integreze de minune în comunitatea noastră”, a menționat Vasile Surdu, șeful Direcției Generale Învățământ Cimișlia, mulțumindu-le sponsorilor pentru suportul financiar acordat și cooperarea eficientă în asigurarea odihnei gratuite a tinerilor atât din Ucraina, cât şi din Republica Moldova.

Șeful DÎG Cimișlia și-a exprimat speranța că atât schimbul cultural, cât și parteneriatul cu Asociația „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg vor avea și în anii următori continuitate. Totodată, responsabilul a menționat că, în vara anului viitor, Tabăra „Izvoraș” din satul Zloți, raionul Cimișlia, își așteaptă din nou vizitatorii, pentru a le oferi o exoperiență de neuitat, un program atractiv și diversificat.

217 afișări