×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Consiliul Raional Cimișlia a fost gazda Forumului: Crearea circuitelor turistice locale în Cimișlia organizat de: GEN Moldova, în colaborare cu Consiliul Raional Cimișlia și UTM

25 martie 2024

Evenimentul a fost realizat de GEN Moldova, Consiliul Raional Cimișlia, UTM în parteneriatul strategic cu USAID în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, HEREDO, Complexul Agroturistic Zloți.

La deschiderea forumului, cuvânt de salut a avut: Andrian Talmaci, Președintele Raionului Cimișlia; Larisa Voloh, Deputat în Parlamentul R.M., Cristina Olărescu, șef adjunct al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat; Valentin Ceban, reprezentatul Oficiului Național al Turismului, Olesea Fortună, Președinta GEN Moldova și Lora Sinigur, Leadership Cooperarea Bilaterală Carolina de Nord, Carla Barbieri, Profesor emerit în Agroturism, Universitatea de Stat a Carolinei de Nord, Peter Thornton, Erica Calderon, Rich Bonanno, Vicerector al Universității de Stat a Carolinei de Nord.

În cadrul Forumului s-a discutat despre:

– Parteneriat pentru dezvoltarea afacerilor locale și încurajarea turismului și identității culturale a Cimișliei despre acest subiect a vorbit, Larisa Voloh, Deputat în Parlamentul R.M., Valentin Ceban, reprezentatul Oficiului Național al Turismului.
– Potențialul turistic prin clusterizare în raionul Cimișlia, la care a luat cuvânt, Vasile Sidor, reprezentantul AO Dezvoltare prin Implicare, care este autoritatea de management al Clusterului „OviCaprin Cimișlia-Basarabeasca”.
– Importanţa organizării regiunii şi a festivalurilor de promovare a agroturismului, Olga Coptu, organizator al festivalului IProsop.
– Calendarul evenimentelor și identitatea culturală a cimișlinienilor din cadrul raionului, despre acest subiect a vorbit Anastasia Rusu, Director AO Cimișlienii de pretutindeni.
– Despre cooperarea cu mass-media pentru promovarea regiunii, lund cuvânt domnul Andrei Bargan, reprezentant al mass-mediei locale, Director Media TV Cimișlia.
– Situri și Festivaluri din Cimișlia.

Tot în cadrul evenimentului s-a desfășurat un atelier realizat de Carla Barbieri pe Crearea de experiențe în Gastronomie, Agricultură pentru turiștii noi, prin conectarea fermierilor și bucătăria locală. Erica Calderon a vorbit participanților despre co-crearea festivalurilor comunitare și a angajamentelor agroturistice.

Evenimentul a cuprins și vizitarea unor obiective turistice din raion printre acestea se numără: Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă Cimișlia, Agropensiunea „La Mădălina” s. Selemet, Muzeul și Casa de Cultură din satul Hîrtop, Crama Heredo și Complexul Agroturistic Zloți.

„Forumul: Crearea circuitelor turistice locale în Cimișlia” s-a desfășurat în cadrul evenimentelor locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care a venit odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

85 afișări