×
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

6 iulie | Ziua Comemorării victimelor stalinismului

6 iulie 2024

Azi comemorăm cea mai mare operațiune de deportare de pe meleagul nostru. Noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, a rămas în istoria țării noastre o filă tragică, zguduitoare pentru miile de oameni, victimele represiunilor staliniste, care au fost scoși din case în miez de noapte, sub amenințarea morții și duși la mii de kilometri distanță.

Unii dintre deportați au rezistat, întorcându-se înapoi și povestind cu tremur în voce, despre cele trăite. Mulți dintre cei deportați nu au mai revenit niciodată la baștină, au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de muncă peste puterile lor și de durere sufletească.

Întru comemorarea dramelor umane ale deportărilor, conducerea raionului, împreună cu efectivul primăriei și locuitorii raionului au depus flori la Memorialul victimelor represiunilor staliniste din orașul Cimișlia, cinstind cu onoare și respect amintirea victimelor stalinismului.

Acest eveniment are menirea de a păstra în conștiința publică paginile tragice ale istoriei, ce țin de represiunile și exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor.

Suntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grija ca ea să nu se mai repete.

56 afișări